Brisk Walking

Over Brisk Walking

Brisk Walking is niet slenteren, maar meer dan gewoon wandelen en de ene voet voor de andere zetten. Het is krachtig lopen. Qua snelheid zit het tussen wandelen en hardlopen, waarbij grote spiergroepen in je hele lijf op een veilige manier en met verbluffend resultaat worden getraind.  Ideaal om je conditie te verbeteren en om af te vallen. Maar ook om je ademhalingspatroon te verbeteren en je hoofd leeg te maken. Je kunt Brisk Walking beoefenen als een manier om te bewegen, als volwaardige bewegingssport of als opstapje naar andere vormen van lopen bv hardlopen.

Doe mee

Om je meer te mogen overtuigen , lees hier waarom Brisk Walking zo goed voor je is. De bekende neuropsycholoog Erik Scherder is ervan overtuigd: wie elke dag een halfuurtje doet aan brisk walking verbetert zijn geheugen, bevordert zijn creativiteit en blijft langer zelfstandig

beweegrichtlijnen 2017

Trainen zonder zware belasting

Brisk Walking traint het lichaam zonder zware belasting. Bij deze ontspannen manier van bewegen in de buitenlucht wordt je conditie en spierkracht sterk verbeterd zonder het lichaam te forceren. Het is een duursport waarbij het uithoudingsvermogen wordt vergroot en de spiergroepen rond heupen, bovenbenen en billen worden verstevigd. Evenals hardlopen, fietsen en schaatsen is Brisk Walking een aerobe sport. Tijdens aeroob bewegen wordt je zuurstofopname verhoogd, zodat de bloedsomloop en ademhaling verbetert. Conditieverbetering en gewichtsverlies.

Met Brisk Walking verbrand je vetten

Omdat Brisk Walking een rustige manier van bewegen is, is de verbranding van je vetzuren relatief hoog. De ademhaling kan namelijk de inspanning aan, zodat de energie niet uit de spieren hoeft te komen, maar uit de vetten komt. Afhankelijk van het loopprogramma worden bij Brisk Walking ongeveer 200 – 400 calorieën per half uur verbruikt. Dat is hoog voor een sportieve belasting met een relatief lage intensiteit!

Geen blessures

Hoewel Brisk Walking een manier van bewegen (of  sport) is met een lage intensiteit, biedt het alle voordelen van fysiek intensieve sporten, maar zonder de nadelen zoals blessures. Zo moet de voet van de hardloper bij iedere landing 3 tot 4 keer het lichaamsgewicht opvangen, terwijl dat van een Brisk Walker niet veel meer is dan 1x het lichaamsgewicht.

Ideale opstart

Brisk Walking is ideaal voor mensen, die na een sportloze periode, weer willen gaan sporten. Zoals mensen  met overgewicht, met gewrichtsproblemen (denk aan rug en nek), voor cara- en ex-hartpatiënten. Ook kan Brisk Walking een prima voorbereiding zijn op intensieve sporten, zoals bergsport, skiën of hardlopen.

Brisk Walking is hoogwaardig, sociaal en ontspannend

Brisk Walking is een volwaardige sport met warming-up en cooling down, verschillende trainingsvormen en niveaugroepen. Voorop staat echter dat een ieder traint vanuit zijn of haar eigen kunnen. Het gaat om opbouwen zonder forceren. Iedereen kan er aan meedoen. Brisk Walking is een sport met een hoog sociaal gehalte. Je kunt tijdens het lopen praten, doordat de inspanning daarvoor meetstal niet te groot is. Brisk Walking is ook een uitstekend middel tegen stress. Na het Brisken voel je je heerlijk ontspannen en kan de rest van de dag niet meer “stuk”.