De ene week heb ik een relax weekje, maar er zijn ook van de weken met van die drukke en hectische dagen. En juist dan, als je de hele dag druk bezig geweest, komt het moment dat je aan het einde van de dag nog eens een lekkere en gezonde maaltijd op tafel moet zien te krijgen. Maar oooooh, wat ben ik dan blij met mijn weekplanning, Ik plan voor een week wat ik per dag wil gaan eten, dit schrijf ik op mijn weekplanning en hiermee kan ik gelijk mijn boodschappenlijstje maken. Dit geeft mij tijdens de drukke dagen zoveel rust. Ik hoef niet meer na te denken wat we moeten gaan eten, alles wat ik nodig heb, heb ik in huis en kan relax aan het eten beginnen. Het lijkt moeilijk, maar dit valt best mee. Om jullie een beetje te helpen, deel ik graag wat tips
Zo’n weekplanning maakt het je makkelijk. Je weet waar je aan toe bent, je hoeft niet een last minute maaltijd te bedenken en het voorkomt ook dat je als een kip zonder kop door een supermarkt loopt omdat je niet weet wat je moet gaan eten. Een weekplanning zorgt voor meer rust
- Vast moment een planning maken
- Hoe plan ik eigenlijk? 3,4 of meer dagen vooruit?
- Wat heb je nog in huis?
- Doe inspiratie op
- Good old classics
- Basis producten in huis
- Vast moment een planning maken?
Vrijdagochtend ga ik na het ontbijt met een kop koffie aan tafel zitten met een schrift en een pen. Dit is het vast moment dat ik ga nadenken over wat ik volgende week van plan ben om op het menu ga zetten. Op deze manier kan ik dan heel eenvoudig mijn boodschappen lijstje gaan schrijven. Waarom vrijdagochtend? Ik doe altijd mijn boodschappen op vrijdag, vind ik fijn en relaxed zo voor het weekend. Maar voor jou zou een andere dag misschien beter uitkomen, bijvoorbeeld zaterdag of zondag. Zoek voor jezelf het juiste moment, dat werkt het prettigst
- Hoe plan ik eigenlijk, 3,4 of meer dagen vooruit?
Het ligt er vaak aan of ik een drukke agenda heb of dat ik wat meer tijd vrij heb. Wel probeer ik zoveel mogelijk de hele week te plannen met wat er gegeten gaat worden, zodat ik wel de belangrijkste basisproducten in huis heb. Op deze manier hoef ik alleen nog wat verse producten tussendoor te halen. Ook kook ik wel eens dubbele porties zodat ik later in de week of op een drukke dag, snel iets op tafel kan zetten . Het is dan niet nodig om dan nog extra boodschappen te doen.
- Wat heb je nog in huis?
Voordat ik aan mijn planning ga beginnen, check ik eerst wat er nog in huis op voorraad is. Ik duik eerst in de vriezer, daar ligt soms nog wel producten in waarmee ik nog wel een lekker gerecht kan maken. Of ik kijk in de voorraad kast wat er nog ligt zoals bv. Pasta, rijst, couscous. Ik ben zelf ook altijd van de aanbiedingen en sla daar vaak wat extra mee in zodat ik altijd wel iets in huis heb. Of er liggen nog courgette en paprika’s die op moeten en dan kan ik daar een pasta voor in plannen.
- Doe inspiratie op
Hoe leuk is dat eigenlijk. Je hebt zojuist je voorraad gecheckt wat je nog in huis heb liggen, dan struin ik internet af of pak de “old fashion way” een paar kookboeken om daar weer lekkere recepten bij te zoeken. Op deze manier maak je wel gebruik van wat je in voorraad hebt liggen en hoef je ook niks weg te gooien. Kijk ook eens in de vriezer, wat heb je daar nog liggen als bv pastasaus waar je nog wat overgebleven groenten aan toe kan voegen en alleen nog wat pasta erbij hoef te gaan doen.
- Good old classics?
Ha ha ha ik hoor jullie al denken, wat bedoeld ze daar nu mee. Misschien zegt een AVGtje je iets? Aardappel, Vlees en Groenten. Dit zijn klassiekers die je minimaal 1x per week kan terug laten komen in je week planning, of een pasta- of rijst gerecht. Lekker makkelijk, altijd lekker en heeft niet veel tijd nodig als je de dagen ervoor van die creatieve uitgebreide maaltijden heb gemaakt. Hoe relax is een AVGtje dan?
- Basis producten in huis
Een goede voorraad van je basisproducten in huis, maakt het maken van een planning een stuk makkelijker. Wat ik altijd in huis heb zijn verschillende soorten kruiden, dan heb ik wel de mix kruiden (zonder zout) in huis voor onder andere de Italiaanse, Mexicaanse, Chinese keuken in huis. Maar ook zijn pasta en rijst geen overbodige luxe om als voorraad in huis te hebben. Daarnaast is diepvries groenten en fruit altijd goed om in je vriezer te hebben liggen. Deze zijn, net als vers, super gezond en makkelijk te bereiden. En voor het ontbijt en lunch is er altijd havermout, zaden, noten en crackers in huis en een volkorenbrood in de vriezer.