Eet jij voldoende fruit per dag?

Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare  vruchten die vooral rauw worden gegeten. De meest herkenbare smaken van fruit zijn zoet en zuur. De zoete smaak komt vooral doordat de meeste fruitsoorten ook suikerhoudend zijn. Daarnaast bevatten ze vele gezonde voedingsstoffen zoals vitamine, mineralen ,vezels wat weer een gunstig effect heeft op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Fruit zit boordevol essentiële vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die bijdragen aan een gezond lichaam en een sterk immuunsysteem
  • Veel soorten fruit zijn laag in calorieën en hoog in vezels, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gewichtsbeheersing.
  • Het regelmatig consumeren van fruit is gekoppeld aan een verminderd risico op bepaalde chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, beroertes, bepaalde vormen van kanker en hoge bloeddruk
  • De vezels in fruit dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals obstipatie.
  • Het consumeren van fruit kan helpen om de energieniveaus te verhogen, dankzij de natuurlijke suikers en koolhydraten. Dit kan vooral gunstig zijn voor sporters en mensen met een actieve levensstijl.


Er zijn verschillende soorten fruit, nl:

  • Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien en druiven. 
  • Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven. 
  • Pitfruit, zoals appels en peren.
  • Citrusfruit,  zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen.  
  • Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.    

Hoeveel fruit per dag is het advies?

Vers fruit

Vers fruit wordt direct na de oogst verkocht op de markt of in de supermarkt. Fruit bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen, zoals vitamine, mineralen, voedingsvezels en vocht.
Het advies is om dagelijks 2 tot 3 stuks fruit te eten ( 250 – 300 gram), maar dat lukt vaak niet bij iedereen. En waarom lukt dat dan niet?
Vers fruit is kwetsbaar en daardoor niet lang houdbaar. Vaak bij gebrek aan tijd, lukt het vaak niet om regelmatig vers fruit te kopen. Maar vers fruit kan ook kostbaar zijn. Vooral fruit dat van ver komt of niet in het seizoen groeit.
Koop je vers fruit in het seizoen, zoals aardbeien, dan zijn ze betaalbaar en smaken ook veel lekkerder.

Om toch elke dag aan je dagelijkse portie fruit te komen, zijn er voldoende mogelijkheden om je vitamientjes binnen te krijgen. Lees hieronder

Diepvries fruit

Diepvries fruit is  heel gezond en behoudt veel van zijn voedingswaarde, omdat het direct na het oogsten wordt ingevroren (-18 of lager). Door het invriesproces blijven de voedingstoffen, zoals vitamine, mineralen, vezels en antioxidanten, behouden en is het net zo gezond als vers fruit
Voordelen:
– Behoudt zijn voedingswaarde
– Langere houdbaarheid ( vers fruit kan snel bederven)
– Kostenbesparend ( ook buiten het seizoen verkrijgbaar)
– Altijd beschikbaar

Gevriesdroogd fruit

Vriesdrogen van is een proces waarbij fruit eerst snel wordt ingevroren bij een lage temperatuur van -30 tot -80 graden. Het vocht in het fruit wordt ijs. Vervolgens zal hierna de druk worden verlaagt in de vriezer waardoor er een vacuum ontstaat, het ijs in het fruit veranderd in waterdamp en zal hierdoor verdwijnen. Het vocht is eruit.
Voedingswaarde en smaak gaan niet verloren en blijven hetzelfde als bij diepvriesfruit, alleen blijft het langer houdbaar.
Door het vriesdroog proces wordt het fruit luchtiger, knapperiger en is veel lichter.
Voordelen:
– Langer houdbaar
– Goed te verwerken bij gezonde snacks en gerechten
– Voor kinderen een lekker knabbel snack
– Te gebruiken als natuurlijke kleurstof in gerechten

Gedroogd fruit

Gedroogde vruchten zijn vruchten waarvan bijna al het vocht verwijderd is dmv een droogmethoden. Tijdens het droogproces krimpt de vrucht, waardoor er een klein, energierijk droog stukje fruit van overblijft.  Door het vochtverlies de concentratie suiker per nettogewicht behoorlijk wat hoger dan in vers fruit. Gedroogd fruit bevat maar liefst 45 tot 75 gram suiker per 100 gram
Ze zijn heel voedzaam en bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als vers fruit, alleen in een kleiner jasje.
Meest bekende soorten gedroogd fruit zijn de rozijnen, dadels, pruimen, vijgen, cranberries, mango en abrikozen.
Gedroogd fruit is langer houdbaar dan een stuk vers fruit. Bij aankoop staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Andere manier om fruit langer houdbaar te krijgen is een proces op basis van suiker, zoals:

Fruit uit blik of glazen pot:  Bevat evenveel voedingsstoffen als vers fruit, maar drijft in een mengsel van water en suiker. Op de verpakking herkenbaar als “op sap”of “op siroop”
Fruit konfijten :  Het fruit wordt beschermd door een suikerlaagje of suikersiroop. De suiker word door het fruit opgezogen, zal indrogen en er ontstaat een beschermlaagje waardoor het fruit langer houdbaar is.
Fruit Gelei, Jam, Marmelade en Confituur is het koken  van fruit met het toevoegen van suiker.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *